Praha 12. listopadu 2015 - Organizace Ekumenická akademie spolu s dalšími partnery spouští kampaň Pěstuj planetu. Ta upozorňuje na neudržitelný způsob produkce i spotřeby potravin, zároveň chce Čechům ukázat, jak lze každodenním rozhodováním ovlivňovat stav životního prostředí celé planety Země. Pěstuj planetu vychází z mezinárodní kampaně Grow organizace Oxfam. V Česku ji podpořila třeba specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková, spolumajitel vegetariánské restaurace Mlsná kavka Filip Kavka Smiggels nebo energetický expert Milan Smrž.
Kampaň Pěstuj planetu nabídne lidem pět jednoduchých kroků, jak mohou snižovat nejen svůj dopad na klima a podporovat změny obchodních praktik, a tím zlepšovat životy lidí jinde na planetě, ale i jíst lépe a kvalitněji. Při každém otevření ledničky totiž vstupujeme do globálního potravinového systému a svou spotřebou se na něm přímo podílíme.
Plýtvání potravinami a energií a častá spotřeba nesezónních potravin a masa, to jsou aspekty, jimiž každodenně přispíváme k produkci skleníkových plynů, které vedou ke globálnímu oteplování. V EU se například každoročně vyhodí 89 milionů tun potravin (cca 179 kg na osobu), z toho 42 % tvoří plýtvání v domácnostech. Na dopravu 1 kg jahod v zimě se spotřebuje přibližně 5 litrů paliva. Chov hospodářských zvířat je zodpovědný za 18 % celosvětových emisí skleníkových plynů.
Celý svět napjatě očekává klimatickou konferenci v Paříži, která proběhne od 30. 11. do 11. 12. Ta má ambiciózní cíl: dosáhnout dohody o zpomalování globálního oteplování a snižování emisí CO2 všemi státy OSN. Zpomalení klimatických změn povede i ke zmírnění nerovnoměrné globální distribuce potravin. Na světě trpí podle FAO (Organizace pro výživu a zemědělství) každý osmý člověk hlady. Příčinami jsou nespravedlivé nastavení globální produkce potravin a neférové obchodní praktiky. V důsledku klimatických změn navíc počet hladových lidí dále poroste. Nejvíce v tomto ohledu strádají ženy, ty trpí dvakrát více než muži podvýživou a dívky na ni umírají dvakrát častěji než chlapci.
„Pokud nebudeme tolik jídla vyhazovat, začneme šetřit energií při vaření, budeme nakupovat sezónní ovoce a zeleninu, jednu porci masa týdně vyměníme za luštěniny a budeme podporovat drobné zemědělce, vypěstujeme si takovou planetu, kde bude dostatek jídla pro všechny,“ shrnuje koordinátorka kampaně Karolína Silná. “O tom, jestli si koupíme úsporný kotel, rozhodujeme jednou nebo dvakrát za život. O tom, co jíme, ale rozhodujeme několikrát denně. Se změnou svých stravovacích návyků můžeme začít snižovat svůj dopad na klima hned teď,” uvádí Milan Smrž, expert na klimatickou změnu.
Další aktivity kampaně: Slavnost fairtradového a lokálního jídla a pití - Férová Letná (14. 5.), dvě konference na téma ženy a potravinová bezpečnost, tzv. hladové hostiny, při kterých si budou moci lidé zažít na vlastní kůži nerovnost v globální distribuci potravin, aktualizace webu www.pestujplanetu.cz s recepty a tipy na udržitelné vaření a stravování.
Partneři kampaně: Klimatická koalice, Skutečně zdravá škola, Fairtrade Česko a Slovensko, PRO-BIO LIGA, AMPI - asociace místních potravinových iniciativ, Ekologický institut Veronica, CooLAND