czspenderu
Ekumakad.cz ›› Publikace ke stažení ›› Dopady přechodu na rostlinné proteiny
 
 

f_icon.svg.png youtube.svg Instagram

Fair & Bio obchod

Spolupracujeme:

 

 

Dopady přechodu na rostlinné proteiny

Jako jeden z výstupů kampaně Postavme se za stromy! vám přinášíme český překlad publikace Dopady přechodu na rostlinné proteiny - Vliv snížené produkce masa na emise skleníkových plynů, využití půdy a vody. Zpráva se zabývá vlivem spotřeby masa na emise skleníkových plynů. Ukazuje ekologickou stopu masa v jednotlivých zemích světa a představuje  možnosti řešení a scénáře, které zahrnují především snížení spotřeby masa a jeho nahrazení rostlinnými alternativami.

Autoři výzkumu jsou si ale vědomi toho, že plošné celosvětové snížení spotřeby masa by ještě více prohloubilo nerovnosti v zeměpisných oblastech s nízkými příjmy, zaměřují se proto specificky na scénář snížení spotřeby masa v regionech s mimořádně vysokým příjmem živočišných bílkovin v oblasti globálního Severu a na některé země s vysokou spotřebou v Latinské Americe a Asii.

V publikaci se například dozvíte, že Evropa (EU + Spojené království) má mnohem vyšší spotřebu masa na obyvatele, než je celosvětový průměr. Pokud by Evropané dva dny v týdnu nahradili maso alternativními produkty, znamenalo by to snížení spotřeby masa přibližně o 40 %. A nahrazení prodeje hovězího, vepřového a kuřecího masa pěti předních mezinárodních maloobchodních prodejců a jedné společnosti poskytující stravovací služby by pomohlo ušetřit více než 30 milionů tun emisí skleníkových plynů, což je podobné ročním emisím Norska.

Dopady přechodu na rostlinné proteiny

 

 
 
 
Ekumenická akademie

Sokolovská 50
186 00 - Praha 8 - Karlín
tel./fax: +420 272 737 077
ekumakad@ekumakad.cz
www.ekumakad.cz
IČ: 638 36 009
 
{#}